Neden Viyana? Nasıl gelebiliriz?

Avusturya’nın başkenti Viyana, Avrupa’da sanatın başkenti olarak bilinir. Viyana deyince akla bir sürü önemli isim gelir bunlardan belli başlıcalar; Wolfgang Amadeus Mozart, Sigmund Freud, Adolf Hitler, Arnold Schwarzeneger…

Tarihsel ve kültürel birçok yapıya sahiptir ve bunlar ilk olduğu gün gibi korunmaktadır. Ayrınca burada 100 yıllık ve daha eski evler görmek sizi şaşırtmasın. Din ve millet olarak da çok zengin bir ülkedir. Birçok farklı ülkeden insanları görebilirsiniz. Ayrıca İslamiyet resmi olarak kabul etmişlerdir. Viyana’daki 2. din İslamiyet’tir.

Viyana tercih edilmesinin sebeplerinden biri de diğer Avrupa ülkelerine göre daha kolay okul kabulü almak ve vize almaktır. Maddi olarak da diğer ülkelere göre daha uygun olmasıdır.

Viyana’daki üniversitelere başvuru süreci;

Viyana’daki üniversitelere başvurmak için Türkiye’de devlet ve ya özel 4 yıllık bir bölüme yerleşmek gerekir.  Türkiye’de hangi bölümü kazandıysanız burada onu okuyabilirsiniz. Ayrıca açık öğretim ve 2 yıllık ön lisans programları kabul edilmektedir. Türkiye’de verdiğiniz dersleri eğer yatay geçişseniz saydırabilirsiniz.

Kış Dönemi(Wintersemester) Eğitim Başlangıç Tarihi: 1 Ekim
Kış Dönemi(Wintersemester) Son Başvuru Tarihi: 31 Ağustos

Yaz Dönemi(Sommesemester) Eğitim Başlangıç Tarihi: 1 Mart
Yaz Dönemi(Sommersemester) Son Başvuru Tarihi: 31 Ocak


 Başvuru için Gerekli Belgeler:

  • Lise mezunu ( Üniversite sınavında 4 yıllık bir bölümü kazanmış) olanlar için gerekli belgeler:
    • Lise Diploması
    • Sınav Sonuç Belgesi
    • Kazandığınız üniversiteyi gösteren yerleşti belgesi (Resimli olacaktır ve gidip Ankara’dan almanız gerekmektedir. Ankara’dan gelmesini beklemeniz zaman kaybı olacaktır.)
    • Üniversite Öğrenci Belgesi (Eğer kış dönemini kaçırırsanız gerekli olabilir.)
    • Üniversite başvuru formu
    • Pasaportunuzun kimlik bilgilerini içeren sayfalarının fotokopisi
  • Halen bir üniversitede okuyan öğrenciler için gerekli belgeler:
    • Lise Diploması
    • Sınav Sonuç Belgesi
    • Öğrenci Belgesi
    • Transkript
    • Üniversite başvuru formu
    • Pasaportunuzun kimlik bilgilerini içeren sayfalarının fotokopisi

Not: Bu evraklar almanca tercüme edilip noter tarafından tasdik edilmelidir. Ayrıca ilk 3 evrak için gerekli yerlerde Apostil yapılmalıdır.

Vize Süreci;

Vizeye başvurmak için okul kabulünü beklemeniz gerekir. Okul kabulü geldikten sonra Avusturya Başkonsolosluğu'na başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Okul kabulünün orijinali sizde kalmalıdır, vize başvuru esnasında içeriye sadece fotokopisini vermelisiniz çünkü bu kabul bir tanedir ve tekrar alma şansınız yoktur.

Üniversiteler

1)   Viyana Üniversitesi

2)   Viyana Teknik Üniversitesi

3)   Viyana Ekonomi Üniversitesi

4)   Viyana Tıp Üniversitesi

5)   Viyana Ziraat Üniversitesi

6)   Viyana Veterinerlik Üniversitesi

 

Almanca Kursu (Deutschkurs)

Viyana’da eğitim Almancadır. Bazı derslerde İngilizce seçebilme imkânınız vardır ama ana derslerde çok azdır. Sadece yüksek lisans programlarında bazı bölümler için sadece İngilizce eğitim vardır. Buraya geldiğinizde Almancanızı kanıtlayan bir evrak olmadan üniversiteye başlayamamaktasınız. Bu yüzden okulun belirlediği kurslardan birine katılmanız ve başarıyla tamamlamanız gerekmektedir.

Bunlar 3 tanedir

a) VWU bunlardan ilkidir. Eğitim gerçekten iyidir. Okula direk bağlıdır ve okul burayı başarıyla tamamlama durumunda direk okula kabul etmektedir. Kendi sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

b) WIHOK bunlardan ikincisidir. Eğitim VWU’ya göre daha esnektir ama öğretmenlerin kalitesi iyidir ve sizi üniversiteye hazır hale getirebilecektir. Özel kurs olarak geçer eğer VWU kayıtlarına yetişemezseniz buraya kayıt yaptırmak durumunda kalabilirsiniz. Burayı da başarıyla tamamlarsanız Viyana Ekonomi Üniversitesi hariç bütün üniversitelere rahatça giriş yapabilirsiniz. Ücret olarak VWU yaklaşık 2 katı kadardır. Kendi sitesine buradan ulaşabilirsiniz. 

c) ORIENT bunlardan sonuncu olandır. Buraya VWU ve WIHOK kayıtlarını kaçırırsanız kayıt yaptırabilirsiniz. Eğitim çok iyi olduğu söylenemez, öğretmenlerde genel olarak Avusturyalı değildir. Burası da üniversiteye bağlıdır ama burayı bitirmeniz durumunda okul kabul etmez. EPD ve ya ÖSD sınavlarına girmeniz gerekecektir. Burayı tercih sebebi eğer diğerlerini kaçırdıysanız vize alırken sıkıntı olmasın diye kayıt yaptırılır. Sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

EPD VWU’nun, ÖSD ise WIHOK’un yapmış olduğunu sınavdır. Eğer kurslarda eğitim kurlarında kaldıysanız bu sınavları deneyerek geçebilirsiniz. Bu sınavlar bitirme sınavı olduğu için basit, rahat geçilebilir sınavlar değildir. Çok fazla çalışmak gerekir. Tabii ki sınava gelen öğretmende önemlidir çünkü en zor olanı konuşma sınavıdır ve iyi bir öğretmene denk gelirseniz sizi fazla zorlamayacaktır. Bu sınavı geçerseniz aldığınız belge ile okula hemen başvurunuzu yapıp, bölümünüze başlayabilirsiniz. Bu sınavlar için Türkçe olarak bile Türkler tarafından hazırlanma sınıfları oluşturulur belli fiyatlar karşılığında..

Türkiye’de beklerken Almanca çalışmanızı öneririm çünkü burada ilk gün Almanca başlarsınız ve öyle devam eder. Konuların ilk kısımlarını hallederseniz ilk 1 ay alışana kadar rahat edersiniz. Sonrasında zaten öğretmeninize alışırsınız, dile olan aşinalığınızda gelişir.

Bu yazı dizimizin devamı gelecektir. Diğer yazılarımızda ise Viyana hakkında daha ayrıntılı bilgiler gelecektir. Buraya gelmeden burayı yaşamanızı sağlayacak yazılar olacaktır. 

                  Şimdi biraz Viyana'yı turlayalım. Hadi gel çekinme :) 


İyi çalışmalar, Danke für Aufmerksamkeit!


Her türlü bilgi için irtibata geçin.

1 yorum:

  1. gercekten tesekkur ederim cok iyi olmus bu yazi danismanlik siteleri parasiz adam gibi anlatmiyorlar viyana ile ilgili yazilarinizin devamini bekliyorum. iyi calismalar

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.