Comodo Group Başkanı ve CEO’su Melih Abdulhayoğlu

Melih Abdulhayoğlu
Melih Abdulhayoğlu
700 kişiye istihdam sağlayan, her yıl yüzde 50 oranında büyüyen, Amerika, İngiltere, Çin, Japonya, Hindistan, Romanya, Ukrayna ve İsrail’de ofisleri bulunan ve dünyanın en büyük ikinci internet güvenlik şirketi olan COMODO Group’un başkanı ve CEO’ su Antakyalı Melih Abdulhayoğlu, 10 Mart 1968 tarihinde Antakya’da doğar. İlk, orta ve lise eğitimini Antakya’da tamamlayan Abdulhayoğlu, ortaokul ve lisede iki yıl kaybeder. Nihayet 1986’da Antakya Lisesi’nden mezun olduktan sonra, ailesinin de desteği ile İngiltere’ye okumaya gider.  İlk elektronik devresini 13 yaşında yapan Abdulhayoğlu’nun en büyük hayali elektronik mühendisi olmaktır. Küçüklükten beri hep elektronik devrelerle oynayan, onları yapıp bozan, kendi odasına elektronik devre bağlayıp, eve kimin gelip gittiğini kontrol edebilen, daha 6 yaşındayken ne olmak istediği sorulduğunda elektronik mühendisi olmak istediğini söyleyen Abdulhayoğlu; Bradford Üniversitesi’nde elektronik mühendisliği okuyarak bu hayalini gerçekleştirir. 1991 yılında Bradford Üniversitesi’nden mezun olur.

1990’lı yıllarda İngiltere’de bilgisayar oyunları kiralanamıyorken, yaptığı bir aletle bu oyunları kiralanabilir hale getiren Abdulhayoğlu; 170 civarında mağazaya bu aleti pazarlayarak işe başlar. Güvenliğin bilgisayar oyunları alanında çok önemli olduğu gerçeğini bilen Melih Abdulhayoğlu, aslında çalışmalarını internet güvenliği alanında yürütmek istemektedir. 1998 yılında,  Bradford Üniversitesi’nin artık kullanılmayan tekstil bölümünün bulunduğu binada küçük bir ofis kurar. Şirketinin ismi Comodo’dur. Abdulhayoğlu, Comodo ismini stratejik düşünerek avına saldıran dev bir kertenkele çeşidi olan Komodo’dan esinlenerek seçmiştir.

Sloganlarının “Creating Trust Online” yani “Güvenilir İnternet Ortamı”olduğunu söyleyen Melih Bey, internetin güvenliği sağlanmadan başarılı bir iş kurmanın mümkün olmadığını savunurken “neden Amerika?”sorumuzu da şöyle yanıtlıyor:

“Gelen talepler üzerine, 2004 yılında Amerika’ya yerleştim. Başlangıçta tek başınaydım. Daha sonra iki, üç, dört derken şimdilerde 700 kişilik bir aile olduk.” diyor. Şirketin merkezini de Silicon Valley( Silikon Vadisi) yerine New Jersey olarak seçmelerinin nedenini de şöyle açıklıyor: 

 “En büyük nedeni, Silicon Valley’e giden firmaların teknolojiye ihtiyaç duyan firmalar olması. Biz zaten kendi teknolojimizi kendimiz üretiyoruz. Onun için illa San Francisco’da olmaya gerek yok. İkinci nedeni de, New York dünyanın ve aynı zamanda insanlığın merkezi. New York içinde bu kadar güzel manzara görme imkânınız olmadığı için de şirketin merkezini New Jersey olarak seçtik.”

700’ü aşkın çalışanı ile merkezi ABD’de olan ve en fazla istihdam sağlayan Türk işadamı pozisyonunda olan Melih Bey, aynı zamanda internet güvenliği konusunda da son derece idealist düşüncelere sahip. Bu amacına yönelik internet kullanıcılarına bedava antivirüs programı sunan Comodo, bu pazarda her ay yeni bir milyon kullanıcıya ulaşıyor. Melih Bey, parayla satılan McAfee, Norton, Kaspersky, TrendMicro, Panda gibi virüs önleyici programların aksine bedava program ile şirketini kurarken oluşturduğu misyonunu devam ettirmekte kararlı. Bunun için de “güvenilir internet ortamı yaratma” idealinin peşinden gidiyor. 
Comodo Management 2011

Comodo’nun sunduğu antivirüs programının rakipleri Norton, Kaspersky, TrendMicro ile kıyaslanarak yapılan değerlendirmesinde tüm internet güvenlik uygulamalarında yüzde yüz güvenlik sağlayan Comodo, antivirüs pazarında parayı nasıl kazanıyor?

Melih Bey, ticari kuruluşlara antivirüs programını parayla sattıklarını, oradan elde ettikleri gelirle de programı kişisel bilgisayar kullanıcılarına bedava sunduklarını söyleyerek; “300 dolara bilgisayar satın alan birine siz 60 dolara onun güvenliği için program satarsanız, insanları internet ortamında güvenli bir ortama çekemezsiniz. Bu insanlara arabayı satıp sonra yağ değiştirmek için yılda 3000 dolar istemek gibi bir şey” diyor.

İnternet pazarında yılda yüzde 50 oranında bir büyüme olmadığını belirten Melih Bey, sektördeki büyümelerini Avrupa’da ve dünyanın değişik ülkelerinde bilgisayar güvenliği ile ilgili şirketleri alarak sürdüreceklerini söylüyor. Orta Avrupa’da da hızla büyüyen ve bugün dünyanın Verisign’den sonra ikinci büyük digital SSL sertifika programı sağlayıcısı haline gelen internet güvenlik şirketi Comodo’nun Türkiye Ofisi henüz yok. En yakın zamanda Türkiye’de ofis açabileceklerini belirten Melih Abdulhayoğlu, bu yıl yedincisi düzenlenen Info Security Products Guide'in ''2011 yılı Global Excellence Awards'' yarışmasında ''Yılın Girişimcisi'' ödülüne layık görülmüş. Dijital kaynakların güvenliği konusunda dünyanın önde gelen kurumlarından biri olan Info Security Products Guide tarafından düzenlenen yarışmada, Internet güvenlik endüstrisi tarafından sektöre olan katkıları nedeniyle ödül alan Melih Bey, sektörün önde gelen 50 ismi tarafından seçilmiş. 2008 yılında da Ernst & Young tarafından New Jersey’de yılın girişimcisi seçilmiş. Melih Bey, şirketini satma fikrine asla sıcak bakmıyor ve “biz satılık değiliz” diyor. 

İnternet güvenlik şirketi New Jersey merkezli Comodo'nun CEO'su Melih Bey, başarı ve başarısızlık arasındaki ince çizginin vazgeçme ya da devam etmeyle ilgili olduğunu söylüyor. İnternet üzerinden iş yapacak gençlere hedeflerine ulaşmak için ısrarcı olmalarını, asla vazgeçmemelerini tavsiye ediyor.

 ''Internet güvenlik endüstrisinde Comodo'nun müşterileri için güvenilir bir online ortam yaratılmasında, liderlik ve vizyonunun etkisinin farkına varılmasından büyük mutluluk duydum,'' diyen Melih Bey, 1998 yılında kurduğu şirketini her geçen yıl büyüterek sektörde saygın ve çok önemli bir konuma ulaştırmış. Melih Bey, internet güvenliği üzerine ara sıra Fox TV ve USA Today'de görüş belirtiyor, demeçler veriyor. Amerika’da 2002 yılından beri aralıksız olarak yayımlanan ilk ve tek Türk dergisi olan Turk of America, 8.kuruluş yılı anısına ilk sayısından itibaren kapağa taşıdığı haberleri özel bir sayıda toplayarak, bu özel sayının kapağını da Melih Bey’e ayırmış.

Antakya’nın en köklü ailelerinden Abdulhayoğlu ailesinin genç kuşak temsilcilerinden olan Melih Bey, soyadının zor söyleniyor olmasından dolayı kısaltmayı düşünüp düşünmediğini soranlara ise cevabı son derece ilginç:

“Eğer Arnold Schwarzenegger’in soyadı söylenebiliyorsa, benimki de söylenebilir” diyerek aile köklerine verdiği önemi ispatlıyor.

Melih Bey, İngiliz Lesley Abdulhayoğlu ile evli ve üç çocukları var. 9 yaşındaki oğulları, Memduh dedesinin adını taşıyor. Charles Memduh Abdulhayoğlu… Diğer oğlu Alexander Melih 6 yaşında, kızı Seline Lesley ise henüz 1 yaşında. 
Melih Abdulhayoğlu ve Ailesi


Antakya yemeklerini çok sevdiğini söyleyen Melih Bey, düzenli olarak Paterson'da yemek yediği Hummus Restaurant'ın sahipleri Eyüp- Ferda Turgut’un mekânı kapattığını öğrenince, finans desteği sağlamış. Aynı mekân “Sofra Restaurant” olarak hayata geçmiş.  ''Sevdiğim yemekleri yapan iyi bir ailenin mekânlarını kapamalarına gönlüm razı olmadı. Yeni bir restoran açmaları konusunda yardımcı oldum. Güzel yemek yemeyi seviyorum. Böyle bir mekânın kapanarak, bu damak tadının kaybolmasına gönlüm razı olmadı'' diyen Melih Bey; kısırı, Antakya Uzunçarşı’da yapılan tepsi kebabını, Harbiye’deki meze ve pilici, annesinin kıymalı patlıcanını, köprüde künefe yemeyi çok özlemiş. Melih Bey’e Antakya'yı özleyip özlemediğini sorduğumuzda ise beklenen cevabı verdi:

“Evet, özellikle Antakya’nın iklimini, dost canlısı insanlarını ve ailemi çok özlüyorum. İngiltere’de yaşadığım zamanlar bol bol gelebiliyordum. Amerika daha uzak olduğu için biraz daha zor oluyor. Ailem Amerika’ya her yıl en az bir kere bizi görmeye geliyor. Biz de bir nebze olsun, hasret giderebiliyoruz.

NOT: Comodo, Kasım 2011'de Türkiye pazarına girmiştir. Haber için tıklayınız...

Hatay Keşif Dergisi
Yazı: Zekiye Yiğitbaşı 


Bu yazı Hatay Keşif Dergisinde yayınlanmıştı. Bende Zekiye Hanım'a rica ettim, kırmadı ve yolladı. Bende burada sizlerle paylaştım.


3 yorum:

  1. Ünlü, ilk yorumun benden olsun :)
    Makaleyi yayınlaman iyi olmuş. Melih bey,çok güzel anlatılmış.

    YanıtlaSil
  2. Ne hayat hikayesi be Melih Abdulhayoglu gercekten gururlandirdi bizi helal olsun. Onun gibilerini bulmak zor oluyor piyasada olanlarda turkum demekten korkuyor!.

    YanıtlaSil
  3. valla adama helal olsun bu kadar seyi yapmisya tanismak isterim kendisiyle

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.