Web Server (Web Sunucusu)

Daha önce güvenlik çalışmaları için konuya giriş yapmıştık. Veri Tabanı Sistemleri ni anlatmıştım. Şimdi de web server(web sunucuları) yakından tanıyalım.
Aolserver


AOLserver

Aolserver AOL tarafından geliştirilen ve kullanılan, ücretsiz bir web sunucusudur. Tcl kodlama dili ile programlanmıştır, dinamik  ve yüksek trafik siteleri için kullanılan bir serverdır.  Aolserver; Mozilla Kamu Lisansı (MPL) altında dağıtılmaktadır ve alternatif olarak GNU Genel Kamu Lisansılıdır (GPL).

İlk olarak NaviSoft tarafından “Naviserver” olarak geliştirilmekteydi ancak 1995 yılında AOL tarafından satın alıp isim değiştirmiştir.
http://www.aolserver.com/ adresinden temin edebilirsiniz.

Apache HTTP Server


Apache HTTP Server

Adı Kuzey Amerika’da yaşayan Kızılderili kabilesinden gelmektedir.
Apache HTTP Server; Apache Software Foundation’un ücretsiz bir ürünüdür ve açık kaynak kodludur. Aynı zamanda internette en çok kullanılan web sunucusudur.
GNU, FreeBSD, Linux, Unix, Novel NetWare, Mac OS X, Microsoft Windows, Solaris ve OS/2 gibi işletim sistemleri üzerinde çalışabilir. Genellikle her ay yenilenerek yeni sürümleri dağıtılmaktadır. World Wide Web yayılması için çok önemlidir.
Apache dinamik web sayfa oluşturmak için kullanılır. Yaygın olarak kullanılan betik diller; PHP, Perl ve Ruby dir. Apache, Sunucu Tarafı İçerme (SSI) çalıştırmak için mod_include bir yükleme içermektedir bu da basit dinamik web sayfası oluşturmak için ve web sayfa yönetim yükünü en aza indirmek için imkan sağlar.
www.apache.org adresinden ücretsiz olarak temin edebilirsiniz.

Apache Tomcat
Apache Tomcat

Html kodlarıyla oluşturulmuş bir web sayfasını direk olarak tarayıcılarımızda görünteleyebiliriz.  Ama php, asp, java gibi programlama dilleriyle oluşturulmuş sayfaları görüntülemek için bazı sunuculara ihtiyaç duyarız. Apache Tomcat ise Java ile geliştirilmiş web sayfalarını görüntülemek için gereklidir.
Apache Tomcat, yapılandırma ve yönetim araçları içerir, ama aynı zamanda XML konfigürasyon dosyaları düzenleyerek yapılandırılabilir. Belirtilen kullanım şartlarına bağlı olarak, Tomcat, ya tek başına bir saf Java web sunucusu olarak ya da kendisine iletilen istekleri işleyen bir back-end olarak hizmet verebilir.

http://tomcat.apache.org/ adresinden temin edebilirsiniz.


ISS(Internet Information Services)


Internet Information Services

Internet Information Services (eski adı Internet Information Server) asp ve ya asp.net bilgisayarımızda çalıştırmak için kullanılan Microsoft’un geliştirdiği bir sunucudur. Windows 2000 Professional ve Windows XP  sürümlerinde PWS(Personal Web Server) olarak geçer.
ISS, ASP gibi sunucu şeklinde çalışan programlama dilleri/scriptlerini kendi bilgisayarınız kullanabilmeyi ve üzerinde çalışmaya olanak sağlar.  Bu yüzden kullanım kolaylığı ve hızlı ulaşım sayesinde zaman tasarrufu sağlar.
http://www.microsoft.com/en-us/server-cloud/windows-server/internet-information-services-iis.aspx  adresinden deneme sürümünü temin edebilirsiniz.

Lighttpd


Lighttpd

Jan Kneschke tarafından geliştirilen ücretsiz web sunucusudur. Apache gibi üzerinden modüller eklenebilir ve bütün önemli fonksiyonlar uygulanabilir.  Yine Apache gibi CPU ve bellek üzerinde sunucuyu zorlamadan bir çok işlem yapabilir.  Bu da bir çok kullanıcının aynı anda büyük dosyaları erişimi sırasında sıkıntıya neden olmaz.
BSD lisansı altında dağıtılmaktadır. Unix benzeri işletim sistemleri yanı sıra Microsoft Windows üzerinde de çalışır. PHP performansı oldukta yüksektir. Perl, Ruby ve ya Python da kullanılabilir. FastCGI, SCGI ve http proxy destekler.
http://www.lighttpd.net/  adresinden temin edebilirsiniz.

Lite Speed Web Server

Lite Speed Web Server

LiteSpeed  Tecnologies şirketi tarafından geliştirilen bir web sunucusudur. LiteSpeed, Linux, Mac OS X işletim sistemleri üzerinde çalışır. Kurumsal ve Standart olarak iki versiyonu bulunmaktadır.
LiteSpeed  açık kaynak kodludur, PHP, Perl, Python ve Ruby desteklemektedir. SSL ve TLS güvenli protokollerini destekler. IP, HTTP istek Doğrulama (İstek kontrolü) ve DoS saldırılarının etkinliğini üreticiye göre URL filtreleme bağlamına göre bant genişliği azaltarak en aza indirilebilir.
http://litespeedtech.com/ adresinden temin edebilirsiniz.

Nginx
Nginx

Igor Sysoev tarafından geliştirilen BSD lisansı ile yayınlana, güçlü bir web sunucusudur. Şu anda dünyada bulunan web sitelerinin  %6.32 si ve en üst sıradaki 10.000 sitenin %15.7 si bu web sunucusunu kullanmaktadır.
Nginx modüler ve çeşitli modüller gibi yük dengeleme, Reverse Proxy, IP tabanlı sanal hostlar, FastCGI, doğrudan erişim, SSL, Flash video aktarımı ve çok daha fazlasını destekler. Nginx büyük Rus arama motorlarının ihtiyacını karşılamak için tasarlanmıştır. Rambler da hala kullanılmaktadır. 2009 Mayıs araştırmalarında; Rusya’da resmi web sitelerinin %45i, Çin’de 2.5 milyon site, Amerika’da 2.4 milyon site kullanmaktadır.
http://nginx.org/ adresinden temin edebilirsiniz.

Oracle HTTP Server


Oracle HTTP Server

Apache HTTP sunucusu dayalı bir web sunucusudur. Oracle Technology Network tarafından Apache web sunucusu 2.2 ye dayanarak oluşturulmuştur. OHS IPv6 için destek içermektedir. Windows İşletim Sistemi üzerinde daha hızlı çalıştırmak için tasarlanmıştır.
Oracle ücretsiz(geliştirici) sürümü ve Oracle HTTP Sunucusu ticari sürümü olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Ücretsiz sürümü sadece prototip geliştirmeye olanak sağlar ve iç kullanım engellenmiş haldedir.

SSL/TLS, Sanal Host, Proxy Sunucusu gibi özellikleri de bulunmaktadır.
http://www.oracle.com/technetwork/middleware/ias/index-091236.html adresinden temin edebilirsiniz.

Tornado
Tornado
Python ile yazılmıştır , genişletilebilir ve engellenemeyen web sunucusudur. FriendFeed projesinde kullanılmak için geliştirilmiştir. 2009 yılında Facebook satın alınmıştır ve daha sonra Tornado kaynak kodlarını açmıştır.
Tornado yüksek performans sağlamak için tasarlanmıştır ve dayanabilir web sunucularından biridir.
http://www.tornadoweb.org/ adresinden temin edebilirsiniz.


Xitami

iMatix ile Unix, Linux ve Windows için geliştirilmiş küçük ve ücretsiz bir web sunucusudur. Taşınabilirdir ve aynı zamanda AIX, Solaris ve OpenVMS altında çalışmaktadır. Xitami tüm büyük web standartlarını destekler ve aktif olarak geliştirilmektedir.
İlk olarak 1996 yılında sunuldu, 2000 yılına kadar düzenlik olarak geliştirildi ve 2009 yılına kadarda sadece güvenlik güncellemeleri yapıldı. 2009 ortalarında yeni versiyonu açıldı X5. X5, C99 da yazıldı ve Apache Taşınabilir Arayüzü kullanılmaktadır.
http://www.xitami.com/ adresinden temin edebilirsiniz.

Zeus

Zeus Web Server Unix ve Unix benzeri platformlarda (Solaris, FreeBSD, HP-UX ve Linux) için özel bir web sunucusudur. AIX, Tru64 ve Mac OS X desteği 10 Haziran 2008 tarihinde gelmiştir. İngiltere Cambridge de bulunan yazılım şirketi Zeus Technology tarafından geliştirilmiştir.
Zeus, yüksek performanslı bir web sunucusu olarak tasarlanmıştır. Statik içerik sunumu yanı sıra  Zeus, CGI, FastCGI, Apache JServ, ISAPI, NSAPI, mod_perl, SSI ve Zeus Dağıtılmış Kimlik Doğrulama ve İçerik (ZDAC), özel bir FastCGI gibi protokol ile dinamik içerik destekler.
http://www.riverbed.com/us/products/stingray/stingray_tm.php adresinden temin edebilirsiniz.


Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.