Viyana'da ulaşım

Viyana ile ilgili rehber olması adına elimden geldiğince bir yazı dizisi oluşturmaya çalışıyorum. Bu yazı dizisinin 2. yazıdır. Daha önce Neden Viyana? Nasıl Gelebiliriz? yazısını yayınlamıştım. Bu yazımızda Viyana’daki ulaşımdan bahsedeceğim.

Viyana’da her türlü ulaşım aracı kullanılmaktadır. Metro, tramvay, otobüs, hızlı tren, bisiklet, araba gemi ve uçak… Hepsinden tek tek bahsedeceğim kısaca sonrada genel ulaşımla ilgili bitireceğim.

Metro(Ubahn): Viyana’da 5 metro hattı bulunmaktadır bunlar; U1, U2, U3, U4, U6. U5 unuttun mu diyeceksiniz, hayır unutmadım U5 hattı yok. Herkes konuşur, sorar ama kimse net bir şey bilmez. Bu metro hatları Viyana’da günlük kullanım alanının yoğun olduğu bütün bölgelere ulaşmaktadır. Metrolar 05.00 da başlar gece 00:30 a kadar sürer yaklaşık 1 seneden fazlada yeni alınan karar ile Cuma ve cumartesi  24 saat çalışmaktadır. Ayrıca sadece yer altından gitmez, bazen ise arabaların üzerinden bile geçersiniz. Her durakta bulunan Wiener Linie otomatik makinelerden kart alarak binebilirsiniz. (tek binişlik, günlük, aylık, dönemlik ve yıllık)

Tramvay(Straßenbahn): Sayısını tam olarak bilemiyorum ama 100’den fazla. Viyana’da nerede olursanız olun sizi istediğiniz yere ve ya metrolara ulaştırır. En sakin ve tenha yerlere bile gitmektedir. Metrodan sonra kullanacağınız en büyük ulaşım aracıdır. Tramvay duraklarının %80-90’ında elektronik tabelalar bulunmaktadır. Geç gelme ihtimali ciddi bir problem olmadığı sürece imkânsız diyebilirim. Kar, yağmur, çamur demeden dakikasında orada olacaktır. Tramvaylar sıralı gelir, bir tane normal, bir tane engelliler için. Tramvaylara da metro duraklarında bulunan WienerLinie ve ya Tabaktrafik bilet alıp binebilirsiniz.

Otobüs(Bus): Otobüs sayısı belli değil. Otobüsler 2’ye ayrılıyor. Normal sabah başlayıp akşam 00:00 ‘ye kadar devam edenler ve 00:00da başlayan sabaha kadar devam eden gece otobüsleri, yani otobüslerle 7/24 seyahat edebilirsiniz. Otobüslerde dakikasında gelmektedir. . Otobüslerde engellilerinde binebilmesi için dizayn edilmiştir. Metro, tramvay biletleri ile binebilirsiniz.

Hızlı tren(Schnellbahn): Sayıları yeteri kadar vardır. Viyana içine, dışına ve diğer ülkelere gitmektedir. Bazı tren istasyonlarını gördüğünüzde havaalanı sanmanız kaçınılmazdır. Viyana içinde aldığını her bilet geçerlidir. Eğer Viyana dışına çıkacaksanız ÖBB makinelerinden gideceğiniz yeri seçtiğinizde ücreti görebilirsiniz. 

Bisiklet(Fahrrad): CityBike Viyana’nın her bölgesinde istasyonları vardır. Bankomat kartınız ile üye olduktan sonra bisikleti istediğiniz istasyondan alıp, istediğiniz istasyona bırakabilirsiniz. Ücret olayı ise, ilk 1 saat bedava, 2. saat 1€, 3. saat 2€ diye devam ediyor. İsterseniz 1 saat dolmadan yakın bir istasyona park edip 15 dakika doldurduktan sonra sıfırlandığı için 1 saat daha gezebilirsiniz. Araba çarpar, ölürüm gibi korkuya da kapılmayın :) çünkü burada bisiklet kullanımı çok yaygın olduğu için, bisiklet yolları çok gelişmiş durumda. 


Araba(Auto): Araba kullanmak kolay, buradaki şoförler Türkiye’dekiler kadar profesyonel değil. Ayrıca cezalar yüksek. En büyük sıkıntı her yere park edemiyorsunuz, park kağıtları var (15dk, 1 saat,2 saat..) bunları satın alıp arabayı park ettiğinizde camın önüne koymanız gerekiyor. Ve ya garaj kiralayabilirsiniz, evlerin altındaki otoparklar bile burada kiralık. Bazıları oturduğu binanın otoparkını kiralıyor ve dışarıdan birisine kiralayabiliyor. Araba satın almakta burada yaşayacaksanız mantıklı olan, arabalar çok ucuz ama masraflarını iyice düşünmeniz lazım, benzinde çok pahalı değil. Araba fiyatlarını buradan inceleyebilirsiniz.  http://www.autoscout24.at/ .  Araba kiralamak en zor olaylardan biri, bu yazımda http://www.unluagyol.com/2012/02/sanirim-cig-tavuk-yedim.html  Zorluğu ayrıntılı okuyabilirsiniz. Fiyatları da buradan HertzSixt firmalarını inceleyebilirsiniz.

Gemi(Schiff):  Viyana’da deniz yok, Tuna Nehri var ama onu o kadar verimli kullanıyorlar ki, yazları plaj oluyor, senenin her döneminde taşımacılık yapılıyor ve ulaşım bile yapılıyor. Viyana’dan Bratislava’ya(Slovakya). Buradan inceleyebilirsiniz http://www.twincityliner.com/web/index.php?lang=en

Uçak(Flugzeug): Viyana’nın içinde bir havaalanı yok, hızlı trenle Viyana’dan bir durak dışarıda olan Schwechat’da bir tane mevcut. Bu bir durak için maalesef her seferinde fazladan bir bilet daha almanız gerekiyor. Her bölgeye uçuşlar bulmak mümkün, çok büyük bir havaalanı yok. Ama en güzel özelliklerinden biri, havaalanında şehrin içinde bulabileceğiniz kafeler ve marketler mevcut ve fiyatlar aynı. Bu yüzden havaalanında yemek yemek, bir şeyler içmek pahalı değil aksine ucuz. Havaalanını buradan inceleyebilirsiniz.  Flughafen Wien

Viyana genel ulaşım;
Tek binişlik bilet: 1,80€, Günlük bilet: 5,40€, Haftalık: 14,50€, Aylık: 50€, Semester:  yabancı öğrenciler için128,50€, Avusturya vatandaşları için 50€ idi son kanun ile herkese 75€ oldu, Bunu da herkese duyurayım buradan,  Avusturya vatandaşı olan arkadaşlara selamlar :). Ücretleri direk TL hesabına çevirirseniz pahalı gelebilir ama buralara geldiğinizde her yere sıkışmadan, beklemeden ve trafiksiz ulaştığınızı görünce alınan parayı hak ettiklerini anlayacaksınız.

Hangi ulaşım aracına binerseniz binin, şoförlerle muhatap olmazsınız. İniş ve biniş kapısı yoktur. İstediğiniz kapıdan binersiniz ve inerseniz. Kimse binerken ve ya inerken kart sormaz. Kontrolcü denilen kişiler vardır. Sivildirler anlamazsınız, bir anda kart kontrol derler ve kartlara bakmaya başlarlar. Metro, tramvay ve otobüslerde yakalandığınızda 70€ ceza keserler, hızlı trenlerde ise 90€. Bunu sildirme ihtimaliniz yoktur. Sadece Semesterlık biletiniz varsa genel merkezden sildirebilirsiniz. Yani kart almadan da seyahat edebilirsiniz ama yakalandığınızda cezayı ödemek zorundasınız. 1 haftada 3 kere yakalanıp 210€ ceza ödeyeni de bilirim. 2 senedir hiç yakalanmayanı da :) Tercih sizin

Her şeyin dakikliğinden bahsettim, otobüs kalktığı anda el, kolda yapsanız durduramazsınız. Hatta otobüs durağı ışıkların olduğu yerde olsun kapıları kapattıktan sonra kırmızı ışık yansa orada bekler ama sizi içeri almaz. 

Akıllı telefonlar içinde “qando” isimli bir program mevcut, Bu programla internetten bile alabilirsiniz, olduğun durakta otobüsün kaç dakikada geleceğini, gideceğiniz noktaya en kısa nasıl ulaşabileceğinizi rahatlıkla öğrenebilirsiniz.  qando wien sitesinden inceleyebilir ve indirebilirsiniz. 

Son olarak U5 neden yok demiştik. İçeriden gelen bilgiye göre :) bütün metro hatlarının ilk ve son duraklarına giden bir metro hattı olacağı söyleniyor. Yeni bir Viyana yazısında görüşmek üzere.. 


 Viyana Metro Hattı


 Viyana'da Ulaşım
Her türlü bilgi için irtibata geçin.


1 yorum:

  1. Viyanada ulasimin bana ne faydasi olur anlamadim ki. Bana guvenligi anlat hacki anlat kardesimm. Bana viyana yol tarifini anlatma bana guvenlik yol tarifini anlat .P

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.