Facebook kimlerin elinde? Sizden başka kim kullanıyor?

Arkadaşlar bugünlerde birçoğumuzun karşılaştığı sorunlar arasında Facebook spamler var. Daha önceleri mail adresimize gelen spamlardan ne kadar çektik biliyorsunuz ama bu facebook daha çok çektiriyor. Çünkü siz istemeden sayfanızda olur olmadık videolar paylaşabiliyor. Bu da hem çevrenizi etkiliyor hem de sizin itibarınızı. Facebookta çoğunuz karşılaşmıştır. Ben gördüğümü anlatayım.

Genç bir arkadaş artık nasıl bulaştıysa bulaşmış :) Profilinde müstehcen video paylaşmış. Altına gelen ilk yorum halasından “XXXX bu yaptığın çok ayıp. Ya bu videoyu kaldır ya da ben ve enişteni sil” arkadaşı çok zor tercih arasında bırakmışlardı :) Bunların dışında zayıflamaktan tutun, sigara bırakmaya karşı bir sürü spam uygulama ortalıkta dolaşmakta. 

Bu spamların ne yaptığını en basit olarak ilk örnekte gördük. Bunun dışında neler yapar? Herkesten gizlediğimiz mail adresimiz ortalığa düşer ve günde 50-100 e yakın spam mail gelir ki buda inanın çok can sıkan bir şeydir. Olur, olmadık şeyler paylaşarak hem çevrenizin bakış açısını değiştirir hem de ciddi anlamda milleti bu işin içine çeker.

Ne yapmamız gerekiyor diyorsanız; ilk önce sürekli kullandığınız belli başlı uygulamalar (Twitter, Friendfeed, foursquare, Microsoft Live, LinkedIn) gibi güvenilen büyük şirket uygulamalarını kullanın. Türkçe olan, hele de bir şeyler vaat ediyorsa (15 günde 20 kilo, 5 günde Megan Fox, 1 günde Sigarayı bırak) kesinlikle uzak durun. Size yollanılan oyunlardan ve uygulamalardan uzak durun. Arkadaşınıza bulaşmış ve bundan habersiz olabilir.

Sizi spam savaşına davet ediyorum. Arkadaşlarınızın paylaşımlarında ve ya duvarlarında gördüğünüz ve şüphelendiğiniz uygulamaları spam olarak bildiri yapın. Örnek resim aşağıdadır.

 Ayrınca birçok uygulama kullanıyorsanız da bunlar ne yapıyor. Sizden başka facebookunuza etki edenleri görün. Burda kullanmadığınız ve ya habersiz olduğunuz bütün uygulamaları silin. Bu adrese tıkladığınızda aşağıdaki ayarlar kısmına ulacaşaksınız. https://www.facebook.com/settings?tab=applications

 

 Çok hızlı ve kısa bir yazı oldu ama içimde kalmıştı. Artık dikkat edin!... Her güzel kızın olduğu videoya, sigara bırakmaya, zayıflamaya inanmayın....

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.