Fazla bilinçli olmak iyi değildir!


Viyana’ya gelenler U6-U4 üzerindeki Spitelau durağında tuhaf bir yapıt vardır. Bu yapıt Fernwärme  Wien(Viyana Atık Yakma Tesisi) olarak adlandırılmaktadır. İlk yapım amacı biriken çöpleri yakarak ısı elde etmektir  ve bu şekilde yakındaki hastanelere ısı vermektir. Tabi daha sonra geliştirilerek 1100 km’lik boru hattı ile 296.000 konut ve 5800 büyük alıcının sıcak su ihtiyacını karşılıyor. 

Çöpleri yakıp ısı elde etmek gerçekten güzel fikir ama yılda 20.000.000 turist alan bir ülkenin başkenti ve turistlerin göz bebeği Viyana’nın ortasında bir çöp bölgesi bulunması hoş olmayan bir görüntü olacaktır. Bunun için Avusturyalı Friedensreich Hundertwasser buna bir çözüm bulup aşağıdaki resim haline getirerek gözede hitap eden bir yapıt haline getirmeyi başarmıştır.



Tabiî ki asıl anlamak istediğim o değildir. Bu bilgileri internette de aratırsanız daha fazlasını bulabilirsiniz. Asıl istediğim burada yaşanmış bir olayı sizlerle paylaşmak…

Türkiye’de olduğu gibi Viyana’da da farklı maddeler için konteynerler bulunmaktadır. Gerçekten insanlar çöplerini büyük özenle ayrıştırmaktadır. Bu çok güzel bir davranış diye düşünebilirsiniz. Ama bir zamanlar insanlar o kadar dikkat etmişler ki. Fernwärme  Wien başındaki sorumlu gazeteden halka çağrı yapmıştır. Çağrıyı özetlemek gerekirse;  insanların çöpleri çok düzenli ayrıştırmalarından dolayı tesislerde yakacak herhangi bir çöpün oluşmadığı ve bunun için çöplerine biraz daha plastik ve kağıt karıştırmalarını çünkü plastik ve kağıt olmazsa diğer çöplerin yakılmasının çok zor olduğunu açıkca dile getirmiştir.

 Buradan şunu çıkarıyoruz fazla bilinçli olursak dışarıda kurulan sistemlerin çökmesine sebep olabiliriz :)

2 yorum:

  1. Düzensizlik üzerine düzen kurmaktır bu, gerçi bu sistemin kuruluşu çöp ayırımına başlanmasından daha önceye dayanıyor sanırım ama bu çöpleri ayrıştırmayın gibi bir çağrıyı gerektirmemeli.

    YanıtlaSil
  2. Aslinda EROLG arkadas guzel bir yorum yazmis, ama o kadar cöpü bu sekilde donusturmeleri icinde adamlari tebrik etmek gerekir bence

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.